Presentem el catàleg de novetats Tardor – Hivern 2023, entre els quals destaquen especialment els llibres de por i d’aventures.
“Som de por!
Un mes de juny de fa molts anys, quatre escriptors van compartir uns dies de vacances en una casa a la vora del llac Léman, a Suïssa. Assetjats pel mal temps, hi van romandre captius tres dies. Va ser aleshores quan un d’ells, Lord Byron, va proposar a la resta una juguesca: escriure cada nit un relat terrorífic.
En «aquella nit que va durar tres dies», es van concebre algunes de les criatures més cèlebres del gènere del terror: el vampir, nascut del relat de Polidori, i el monstre de Frankenstein, de la mà de la joveníssima Mary Shelley. Aquest conegut episodi, especialment insòlit per l’excepcionalitat dels seus resultats literaris, ens acosta a la força d’una emoció antiquíssima: la por.
Ja el 1872, el naturalista Charles Darwin va definir la por com una emoció primària que experimenten de manera espontània els éssers vius i que pot tenir valor de supervivència, tant per a l’individu com per a la seva espècie.
La por és natural i universal, i és present en totes les edats. Tot i que sovint ens paralitza i ens fa sentir vulnerables i desvalguts, alhora la por ens obliga a reaccionar, reforça l’enginy i ens esperona a persistir. Així, doncs, la por és una emoció ambivalent i les reaccions que se’n desencadenen són ben diverses segons cada persona. Es podria afirmar que la manera com els infants aprenguin a gestionar-la construirà una part essencial de la seva manera de ser. Per això, és important que tothom es familiaritzi amb la por des de ben petit, i que desenvolupi estratègies per defensar-se’n, per tal de construir una personalitat més sòlida i madura.
Amb el temps, però, la por infantil evoluciona i, a partir dels sis anys, algunes d’aquestes pors disminueixen a mesura que les criatures van sent capaces d’identificar-les i, per tant, també de relativitzar-les. En aquest camí, els contes infantils adquireixen un paper fonamental, perquè és a través de les històries i de la narració que ens podem posar a la pell d’alguns dels personatges, identificar-hi situacions quotidianes i reconèixer-hi emocions ben pròpies sense haver-ne de ser els subjectes directes, com si fos una mena de catarsi. Així, doncs, els relats de por tenen un paper cabdal en la literatura infantil, pel mateix motiu pel qual el gènere de terror té tanta importància en la literatura universal i n’ha tingut també, posteriorment, en el cinema.
Tot recordant aquella trobada «terrorífica» i alhora creativa a la vora del llac Léman, hem volgut atorgar un lloc d’honor a la por com a motiu d’invenció narrativa, també per als lectors més petits.
Ens sentim orgullosos d’aquesta herència i és per això que, en companyia d’alguns dels autors que hem «reclòs» en el nostre catàleg, us proposem la possibilitat de parlar, de riure, de buscar-hi i trobar-hi tota mena d’éssers terrorífics, coneguts i desconeguts. Entreu-hi, perquè hi trobareu aranyes, homes llop, trols, zombis, bruixes i potser, fins i tot, alguna mòmia. També podreu estimular la imaginació dels més petits amb les nostres adaptacions dels contes populars, tan fonamentals.
I, si pareu bé l’orella, potser sentireu les veus d’alguns referents literaris com ara Frankenstein, Dràcula, el Viatger de La màquina del temps de H. G. Wells, L’estrany cas del Dr. Jekyll
i Mr. Hyde o Les aventures d’en Pinotxo.”
Noemí Mercadé. Directora editoral
Consulta aquí el catàleg Tardor – Hivern 2023:
Segueix-nos a les xarxes socials per conèixer i descobrir més detalls i novetats d’ Editorial Combel Infantil: Facebook, Instagram i Twitter.